Woordenschat is belangrijk!

Zoals een schilder verschillende kleuren nodig heeft om te kunnen schilderen, hebben wij woorden nodig om een verhaal te kunnen vertellen.

Woordenschat is belangrijk om te kunnen lezen, vertellen, schrijven en begrijpen. Om Nederlandstalige kinderen in het buitenland te ondersteunen is het noodzakelijk om de woordenschat op peil te houden. Nieuwe kennis krijgen ze aangereikt in het Engels. Ik hoor vaak kinderen spreken over Math en PE omdat ze de woorden wiskunde en gym nauwelijks te horen krijgen. Het is dus van belang om ze in aanraking te brengen met nieuwe woorden.

In de klas zijn we met een nieuw systeem bezig, ‘het woordenboek’. Wanneer de leerlingen aan het lezen zijn noteren ze moeilijke woorden op hun boekenlegger. Op een later tijdstip zoeken ze de betekenis op en noteren beide in een apart schrift. Dit schrift is hun woordenboek. Dit woordenboek lezen ze regelmatig door zodat ze de woorden herhalen. Ze kunnen door elkaar, de leerkracht of ouder overhoord worden.

DSC03620 DSC03621 DSC03623 DSC03624 DSC03606Het voordeel hiervan is dat ze de woorden zelf hebben uitgekozen. Het komt uit een boek dat ze leuk vinden en heeft al hun interesse. Op deze manier slaan ze de woorden gemakkelijk op en breiden ze hun woordenschat snel uit.

Het bijzondere aan dit systeem is dat ze de woorden vaak al snel weer tegenkomen. Bijvoorbeeld in het lesboek of op het nieuws. Dit is natuurlijk een enorme succeservaring en een goede stimulans om verder op zoek te gaan naar moeilijke woorden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*